Ben jij onze nieuwe collega? Check onze vacature
X  

Laser- & PTA cladden

Cladden wordt net als thermisch spuiten vaak gebruikt voor slijtagebeheersing en reparatie van onderdelen. Bij cladden wordt een onderdeel met een slijtvast en/of corrosiebestendig materiaal bekleed. Ook wordt cladden toegepast voor het ontwikkelen van nieuwe spare parts. Het grote verschil met thermisch spuiten is de verbinding; deze is metallurgisch en versmolten met het te cladden oppervlak. Hierbij is het van groot belang rekening te houden met de uiteindelijke samenstelling van de deklaag. Wij bieden drie verschillende vormen van cladden aan, conventioneel oplassen, lasercladden en PTA cladden.

 

Cladden voor revisie

Wanneer een onderdeel zwaar is aangetast door intensieve werkzaamheden kan cladden de oplossing zijn om het onderdeel weer geschikt te maken voor hergebruik. Hierdoor bespaart u kosten, want een volledig nieuw onderdeel is niet nodig. In veel gevallen is het ook mogelijk om het onderdeel te modificeren zodat het nog beter zijn werk kan doen na de revisie.

 

Cladden bij nieuwe onderdelen

Wanneer u een nieuw onderdeel vervaardigd en in gebruik neemt wilt u dat deze zo lang mogelijk zijn werk goed blijft doen. Ook hiervoor wordt cladden vaak ingezet. Omdat het vaak niet mogelijk is onderdelen volledig te vervaardigen uit een materiaal dat corrosiebestendig of slijtvast is wordt er vaak gekozen voor een extra beschermende laag over het basismateriaal. Zo realiseert u een hogere standtijd en kunt u besparen op onderhoudskosten.

 

Het verschil tussen de werkwijzen bij cladden

Bij lasercladden wordt het oppervlak van het te cladden onderdeel gesmolten door middel van een laser bron. Bij PTA claddenwordt gebruik gemaakt van een PTA bron. PTA staat voor Plasma Transferred Arc. In plaats van een laser wordt hierbij dus gebruik gemaakt van plasma. Bij beide werkwijzen ontstaat er na het aanbrengen van het metaalpoeder op het gesmolten werkstukoppervlak een metallurgische verbinding.

 

Het belangrijkste verschil tussen lasercladden en PTA cladden is dat de laser een hogere las snelheid heeft. Hierdoor heeft deze manier van cladden een lagere warmte inbreng. De lagere warmte inbreng verkleint de kans op vervorming van het te cladden oppervlak. Bij PTA cladden is de las snelheid lager en daarmee de warmte inbreng hoger wat de kans op vervorming van het oppervlak vergroot. Conventioneel oplassen (MIG/TIG/Electrode/Autogeen) is de voorganger van lasercladden en PTA cladden. Nadeel van conventioneel oplassen is de hoge warmte inbreng en grote kans op vervorming van het op te lassen onderdeel. Toch wordt deze techniek nog veel toegepast wanneer men de kosten van de bewerking laag wil houden of wanneer de bewerking handmatig uitgevoerd moet worden.

 

Meer informatie

Sietzema Techniek adviseert klanten in diverse sectoren over het beheersen en voorkomen van slijtage. Vraag gerust naar advies. U kunt contact opnemen met Siebe Sietzema per mail: siebe@sietzematechniek.nl of telefonisch 0513 – 410396.


Lees verder   >>