Ben jij onze nieuwe collega? Check onze vacature
X  
Terug naar Blog
Hoe verbeter je Overall Equipment Effectiveness?
  • 1733
31
mei

Hoe verbeter je Overall Equipment Effectiveness?

Overall Equipment Effectiveness is een maatstaf die wordt gebruikt om te meten hoeveel procent van de productietijd van een machinepark echt productief is. Voor iedereen die nauw betrokken is bij het opzetten en verbeteren van een machinepark is deze KPI dus een onmisbaar element om productiviteit te meten. Maar hoe meet je OEE precies, en wat kun je doen om jouw score te verbeteren?

Lees verder
Nieuws

Wat is Overall Equipment Effectiveness?

Met de Overall Equipment Effectiveness meten we het percentage van de productietijd waarin een machinepark echt productief is. We delen de Overall Equipment Effectiveness op in 3 delen:

 

  • Kwaliteit
  • Prestatie
  • Beschikbaarheid

 

Een 100% score op kwaliteit betekent dat je alleen maar goede producten produceert, zonder fouten. Een 100% score op prestatie betekent dat je op de hoogst haalbare snelheid produceert. Een 100% score op beschikbaarheid betekent dat er geen downtime (downtime?) in je productieproces is. De uiteindelijke OEE bepaal je met de onderstaande formule:

 

OEE = kwaliteit x prestatie x beschikbaarheid

 

Een score van 100% op alle onderdelen is bijna onmogelijk, maar je kunt wel stappen nemen om hier zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.

 

Hoe maak je Overall Equipment Effectiveness meetbaar?

De Overall Equipment Effectiveness bestaat uit de kwaliteit, prestatie en beschikbaarheid. Om deze drie onderdelen te meten moet je van alle drie één element bepalen en bijhouden:

 

  • Kwaliteit – aantal goed geproduceerde producten (en het totale geproduceerde aantal)
  • Prestatie – ideale doorloopsnelheid (en de daadwerkelijke doorloopsnelheid)
  • Beschikbaarheid – geplande productietijd (en de daadwerkelijke productietijd)

 

Deze drie KPI’s geven precies aan hoe groot het succes is van deze drie onderdelen. Maar om te berekenen wat de Overall Equipment Effectiveness precies is het ook belangrijk om de downtime bij te houden. De downtime is de tijd waarin je machinepark eigenlijk actief had moeten zijn, maar dat niet was. Dit kan simpelweg bijgehouden worden op papier, maar afhankelijk van je machinepark is het ook mogelijk om dit digitaal of zelfs geautomatiseerd bij te houden. Om een nog gedetailleerder beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken van de stop kun je in je log ook bijhouden wat de reden van de stop is.

 

Hoe stel je een Overall Equipment Effectiveness doel?

Bij het stellen van een Overall Equipment Effectiveness doel is het belangrijk om realistisch te blijven. Stel een doel dat haalbaar is binnen drie tot vier maanden. Zo blijft een einddoel in zicht en werk je met je team naar een doel toe dat niet te ver in de toekomst ligt. Na deze periode kun je natuurlijk verder kijken en een nieuw doel stellen.

Er zijn online veel benchmarks te vinden voor Overall Equipment Effectiveness doelen. Gemiddeld zitten bedrijven vaak rond de 60% OEE. Toch blijft het beste uitgangspunt het meten van je eigen prestaties op dit moment, en op basis hiervan een haalbaar doel te stellen voor de komende maanden.

 

Het verbeteren van Overall Equipment Effectiveness met slijtagebeheersing

Ieder machinepark heeft met slijtage te maken, en dit kan van grote invloed zijn op de Overall Equipment Effectiveness score. Door de slijtdelen van machines niet alleen te vervangen of repareren, maar ook te verbeteren tijdens onderhoudsmomenten verbeter je het onderdeel voor de toekomst. Zo is het mogelijk om een speciale deklaag op een onderdeel aan te brengen die ervoor zorgt dat een onderdeel beter bestand is tegen de specifieke omstandigheden waar dit onderdeel mee te maken heeft. Het onderdeel zal minder snel opnieuw slijten, en daardoor ook minder snel voor stilstand in het machinepark zorgen.

 

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met Overall Equipment Effectiveness?

Het meten en verbeteren van jouw Overall Equipment Effectiveness is een uitdaging die aandacht en tijd kost, maar ook veel oplevert! We hopen dat je met deze informatie een goede basis hebt voor jouw project. Wil je meer weten over hoe slijtagebeheersing jouw Overall Equipment Effectiveness kan verbeteren? Wij helpen je graag verder, neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.