Terug naar Blog
De acceptatie van slijtage
  • 1799
26
mrt

De acceptatie van slijtage

Een mobiele telefoon die na vier jaar spontaan uitvalt. De pc die na drie jaar aan extra geheugen toe is. Lagers die elk jaar vervangen moeten worden. Slijtage lijkt een vast onderdeel van ons dagelijks leven. Sterker nog, veel mensen accepteren...

Lees verder
Nieuws

...slijtage als iets onvermijdelijks. De oplossing? Nieuw kopen. Maar is slijtage echt zo vanzelfsprekend? En is nieuw kopen echt de beste oplossing?

Acceptatie van slijtage

De voorbeelden uit de inleiding worden door velen gezien als onvermijdelijke voorbeelden van slijtage en vervanging. Immers, met een telefoon die constant uitvalt is het lastig bellen. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van falende lagers en productiestilstand. Particulieren, maar ook bedrijven accepteren dus slijtage als iets heel gewoons. Iets heeft een bepaalde levensduur en daarna gooien we het weg. We kopen een nieuwe telefoon, nieuwe lagers, nieuwe machines, een nieuwe tandwielkast, en dat terwijl de oude verder nog prima kan functioneren. Dit fenomeen heeft iets tegenstrijdigs. Veel bedrijven zetten zich namelijk in voor een duurzame omgeving en een circulaire economie. Maar waarom denken we dan niet na over het voorkomen of op z’n minst beheersen van slijtage?

Manieren om slijtage te beperken

Een aantal vormen van slijtage zijn corrosie, erosie, oxidatie en vermoeiing. In een volgend artikel gaan we hier verder op in. Er zijn diverse manieren om deze vormen van slijtage tegen te gaan; zowel bij nieuwe (half)fabrikaten als bij onderdelen die aan revisie toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een coating waardoor een halffabrikaat daar waar slijtage waarschijnlijk gaat opspelen een extra bewerking krijgt. Om de juiste bewerking te kiezen is specifieke kennis onmisbaar. Over toepassing, omgevingsfactoren, intensiteit van gebruik, noem maar op. Afhankelijk van de situatie wordt een passende vorm van slijtagebeheersing gekozen, waardoor onderdelen langer meegaan.

Wat slijtagebeheersing kan opleveren

Een voor de hand liggend voordeel van slijtagebeheersing is kostenbesparing. Dit gaat verder dan alleen de besparingen op vervangingsinvesteringen door de langere levensduur. Denk ook aan kostenbesparingen door het voorkomen van stilstand en het terugbrengen van onderhoudskosten. Slijtagebeheersing draagt positief bij aan de CO2-reductie, aan duurzaamheid en een circulaire economie: belangrijke thema’s op de agenda van menig bedrijf in de maakindustrie.

Sietzema Techniek is specialist in slijtagebeheersing. Voor diverse vormen van slijtage hebben zij de kennis en de toepassingen in huis. Vraag gerust naar advies. Je kunt contact opnemen met Siebe Sietzema per mail: siebe[at]sietzematechniek.nl of telefonisch 0513 – 410396.

Foto's